GERMAICA BALKANS

***

NOVI SPOT LAS BALKANIERAS – DON’T WORRY EAT BUREK

20.11. 2013

Spot Las Balkanieras – Don’t Worry Eat Burek 

Slušaj “Las Balkanieras – Don’t Worry Eat Burek” na soundcloud 

Download Las Balkanieras – Don’t Worry Eat Burek

***
Title: Don’t Worry Eat Burek
Artiste: Las Balkanieras
Producer: Bruce Missile for Germaica Digital
Format: Single (Digital)
Label: Germaica Digital
Distr.: Download
Release: Nov20 2013

***

NOVI SPOT LAS BALKANIERAS – FATIMA

Las Balkanieras se javljaju sa puta iz biloga svita. Sa kuferima putuju, kuvaju i pivaju i nalaze nove puteve, inspiracije za nove recepte i pisme. Najnovija njihova stvar je cover pisma od MILLION STYLEZ hita MISS FATTY preobrađena na njihov BALKAN DANCEHALL stil:

Njihova verzija pijsme se zove FATIMA, i priča o pravoj balkanskoj seoskoj šefici, supermajci, superženi, koja osim šta dobro kuva i sama radi jufke-kore za burek, ima lipe noge. Toliko je prava orginal root Baba da bi Mujo i Haso je htjeli odmah ženit i imati sa njom čopor dice…

FATIMA je bevanda između Beyonce i Čuk Norisa, Lepe Brene, Severine i Ramba, i zato neljutite je jer njena oklagija zna da svira…

LAS BALKANIERAS kuvaju, pivaju i dalje po svitu, snimaju pisme i traže nove recepte za njihovu LBS kuhinju…

***

Kupiti “Las Balkanieras – Fatima (Miss Fatty Balkan Cover)” na iTunes

Slušaj “Las Balkanieras – Fatima (Miss Fatty Balkan Cover) (85 RMX)” na soundcloud

Title: Fatima (Miss Fatty Balkan Cover)
Artiste: Las Balkanieras
Format: Single (Digital)
Label: Germaica Digital
Producer: Million Stylez
Master: Tobi Fresh for dubplaterescue.com
Release: March 15th 2013
Distributor: finetunes

Link Up:

href=”http://lasbalkanieras.germaica.net/” target=”_blank”>Las Balkanieras nju website
href=”https://www.facebook.com/pages/Million-Stylez/63697631101″ target=”_blank”>Million Stylez on feijsbuk

***

NOVI SPOT LAS BALKANIERAS FEAT. PRINCE ZIMBOO – GIRLZZZ

25.04. 2012

LAS BALKANIERAS “are backkk” – i napokon su nasle  muza u africkom bushu – BALKAN MEETS JUNGLE – i to nije niko drugi vec  kralj jamajkanskog dancehall -tropical Mash Ap-a PRINCE ZIMBOO. Muzicki koktel dalmatinsko bosankog  doubletime  sa afrikanskim meldoijama i rapom, je kao uvijek jedan orginalan recept za jedan dobar specijalitet globalnog mushup nivoa.
Taj novi specijalitet je kao uvijek  pripremljen i snimnjen u kuhinji PIONIRA, koji je zasluzen za kvalitetu cijelog sounda a ta j Murder Beat je napravljen u Hamburgu a odgovorni za to su SO SHIFTY-producenski duo. Osim toga ekzistiraju jos tri remixa ove stvari-Dubstep verzija od LOWKI-ja iz Brighton-a UK, Moombhaton mix od MOTAGEN iz Braunschweiga Nemacka i Tropical stvar od SALETICA iz Nisa Srbije.

15.6. 2012 – je datum koji se nesmije propustiti jer tada izlazi njihov internacijonalni debut-album BALKAN CITY i to naravno na nasem label-u i bice na svim digitalnim platformama reprezentiran. Radi velike trazenosti nekih njihovih starijih hitova od internacijonalne publike morali su naravno i njih upakirat u ovaj album koji je kao most izmedju prvog albuma i novog koji se jos u njihovoj kuhinji priprema i kuha ali naravno  da se na ovom albumu  mogu naci i par novih stvari koje su sa vremenom na njihovom putovanju po bilom svitu nastale.

Featured producenti su: SOUTH RAKKAS CREW (USA), MESSER BANZANI (GERMAICA), DANGER ZONE (JA), MUNGO’S HIFI (SCO), EMIR “YOUTHMAN” KOBILIC (BiH), DREADSQUAD (PL), LOWKI (ENG), COCOTAXI (SWE) and more…

Artiste: Las Balkanieras feat. Prince Zimboo
Label: Germaica Digital
Producer: So Shifty
Musician: So Shifty
Remixers: Lowki, Motagen, Sale
Master: Tobi Fresh for dubplaterescue.com
Release: Apr. 17th 2012
Distributor: mp3.soundquake.com

Las Balkanieras on facebook

Prince Zimboo on facebook

So Shifty on facebook

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

SANJIN & YOUTHMAN – BALKAN DANCEHALL EP

17.04. 2012

ORIGINAL BALKAN DANCEHALL TAKIN’ OVA – bio je slogan koji je nastao  prosle godine kad su SANJIN & YOUTHMAN  izdali svoj prvi official singl RUNNIN´ DIS TOWN. Duo rodaka s porijeklom  iz Bosanske Gradiske, koji sad zivIu Svedskoj, krenuo je muzickim putovanjem prije vise od 10 godina u svedskom hip hop undergroundu. SANJIN & YOUTHMAN su Deejay SANJIN i njegov partner SingJay YOUTHMAN koji je isto dio producneskog tima – YOUTHMAN je prilozio vecinu instrumentala za njihov debut EP koji vam danas predstavljamo.

Jedne kasne pijane noci, slusajuci malo narodne klasike, odlucili su se da realiziraju sve te utjecaje i inspiraciju njihovih korjena, te se ideja o BALKAN DANCEHALLu rodila. Ta kombinacija izmedju kulture i jezika Bosanskog porijekla sa Patois-tekstovima i Jamaikanskom muzikom te slicnost u ritmusi je odgovor na to sto se upravo sada desava – tako se stvorio jedan novi originalni sound i zvuk-koji filtrira staro, kombinira i pretvara u novo a reakcija publike je samo odgovor da je sada pravovrijeme za to i da su ljudi zedni neceg novoga BALKAN DANCEHALL-a:

Njihova kombinacija sa snahama BALKAN DANCEHALLa – LAS BALKANIERAS – je bila vise nego ocekivana, a to se moze cuti na prvoj pjesmi sa njihovog novog EP-a koji se zove BALKAN COWBOY, pravi familiarni track-a ko ih poznaje jasna je slika zasto. Druga stvar sa EP-a je RUNNIN’ DIS TOWN sa poznatim YOUTHMAN-im ubojitim riddim-om YU GO!, a zatim dolazi HEJ SEÑORITA feat. RIGO od “Crossfire” campa u latino fazonu.

Pjesma TOURIST je sa duhovitim tekstom i velikanstevnim skillzovima SANJIN-a, snimljena na MONKEY BARREL RIDDIM-u od WARD 21 KUNLEY MCCARTHY. Medju-skit vas sprema na putovanje zivota sa pjesmom FOR A WHILE. Jedna od jacih stvari ovog EP-a, napravljena je na riddim-u TINY DAWSON-a koji ce uskoro biti drugi riddim-em UPLIFTMENT INT’L. Njihova verzija FOR A WHILE ima veliki hit potencijal.

Zagdnja stvara na EP-u zove se PIJEM VISKI a sa istovremenim spotom obara trenutacno sve rekorde na YouTub-u, ato je znak da su BALKAN DANCEHALL ambasadori SANJIN & YOUTHMAN u pravo vrijeme na pravom mjestu!

Sanjin & Youthman – Balkan Dancehall EP – iTunes

Sanjin & Youthman – Balkan Dancehall EP – YouTube

Sanjin & Youthman – Balkan Dancehall EP – SoundCloud

***

Title: Balkan Dancehall EP
Artiste: Sanjin & Youthman
Format: EP (Digital)
Label: Germaica Digital
Producer: Emir „Youthman“ Kobilic for Germaica Digital
Master: Emir „Youthman“ Kobilic
Release: Apr. 17th 2012
Distributor: mp3.soundquake.com

***

Link Up:

Sanjin & Youthman feat. Joey Fever – Pijem Viski on YouTube

Sanjin & Youthman – Runnin’ Dis Town on YouTube

Sanjin & Youthman on facebook

Balkan Dancehall TV

YU wanna book Sanjin & Youthman? Write an email to:

booking@germaica.net

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

SANJIN & YOUTHMAN FEAT. JOEY FEVER – PIJEM VISKI

15.04. 2012
Ovo je prvi video singl sa albuma BALKAN DANCEHALL EP od SANJIN & YOUTHMAN tj. SiY. PIJEM VISKI je alkoholna himna koja pokazuje drugo lice ”Original Balkan Dancehall Stvar”. Pjesma sadrzi JOEY FEVER, Svedski pjevac koji je nedavno izdao svoj prvi singl TI-LI-BOOM za njegov buduci EP, EMIR “YOUTHMAN” KOBILIC PRESENTS JOEY FEVER – GOOD & SIMPLE EP” (1 maja na GERMAICA DIGITAL). Ovaj video je rezirao ”Beautiful Unique Snowflake” i snimljen u Örebro, Svedska.

BALKAN DANCEHALL EP se pusta 17tog aprila na GERMAICA DIGITAL.

Link Up:

Sanjin & Youthman on facebook

Joey Fever on facebook

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

LAS BALKANIERAS PRVI PUT U POLJSKOJ

12.01. 2012

GERMAICA je 2012 započela direktno sa LAS BALKANIERAS prvi put u Poljskoj, “Trio Kulinare” je zabavila publiku od otprilike 60.000 predobro ludih I dobro raspoloženih ljudi, live prijenosom sa glavnog trga u Vroclavu na TVP2 programu poljske glavne televizije. Imale su čast nastupati poznatim poljskim bendom VAVAMUFFIN i engelskim bendom DUB PISTOLS.

Hvala Poljskoj za nezboravni doček i predobru novogodišnju noć!

U februaru – veljači 2012 ce izaći internacijonalna verzija debit albuma LAS BALKANIERAS sa proljetnom turenjom kroz bijeli svijet tj. Evropu.

Ako ste zainteresirani za booking u vašem klubu, festivalu , vjenjčanju ili fešti…

Pišite na naš mail: booking@germaica.net

Link Up:

Las Balkanieras on facebook

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

YU GO! – NOVI SINGEL I SPOT OD LAS BALKANIERAS

08.11. 2011

Poslije tri tjedna veoma dobro placiranog singla “Runnin’ Dis Town” od SANJIN & YOUTHMANa, vrijeme je za stvar koja nosi ime ridema “Yu Go!”, producirana od nikog drugog već starog Reggae-balkanierosa EMIR “YOUTHMAN” KOBILIĆa jedonog od pionira Balkan Dancehall scene u suradnji sa Pionirom (GERMAICA DIGITAL) i Las Balkanieras.

Nakon duge ljetne turneje osvajanja bijeloga svijeta Evrope sa magarcem i dva kofera započevši od Pariza, Amsterdama, Dizeldorfa, Pohode, Helsinkija, Krefelda, Abakana, Bristola, LAS BALKANIERAS su uspijele  namamiti i osvojiti srca i apetit publike njihovim orginalinim “Balkan Dancehall Stvar” zvukom. Sa njihovim novim singlom “Yu Go!” – obilježeni su sa live – spotom svi ti jedinstveni trenuci ovoga divnog ukusnog ljeta I tih nezaboravnih trenutaka od Las Balkanieras uživo i sa puta…

O danas “Yu Go!”  singl na svim digitalnim platformama…

Singel “Yu Go!” je danas dostupan digitalnim putem.

Link up:

Las Balkanieras na fejsbuku

Emir “Youthman” Kobilic na fejsbuku

Sanjin & Youthman na fejsbuku

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

YU GO! RIDDIM OUT NOW – ORIGINAL BALKAN DANCEHALL STVAR

21.10. 2011

“Jugo”… osoba porijeklom iz Jugoslavije što ponekad odseli u zapadne zemlje (t.j. Njemačka, Svedska, Italija, Austrija i Švicarska) i često je diskriminiran od urođenika iz tih zemalja koje misle da su svi “Jugovići” kriminalci.

GERMAICA se opet napalio sa Riddimon No. 19 evropske Dancehall mašinerije i spremaju novi trend: “Balkan Dancehall”! Vidjeli su da dancehall kultura postaje veća i veća ovi zadnji 10 godina i muzika se širi preko cijele zemaljske kugle.

Kao što Million Stylez kaže u pjesmi “Dancehall Takeover”- “Dancehall a world-wide thing right now” što znači nešto kao “Dancehall – širom svijeta” Instrumental od “Yu Go! Riddim” – a je dobar primjer kao jedan dobar mix od autentične bosanske muzike iz 80-ih i današnjeg Dancehall zvuka urađen od EMIRa “YOUTHMAN” KOBILIC, jednog bosanskog imigranta u Švedskoj i druga polovica dinamičnog dua SANJIN & YOUTHMAN, koji je uradio prvi singel pod nazivom “Runnin’ Dis Town”. Debitantni Riddim sadržava poseban “flow” koji je suđen da pokrenu cure u ples!

Ostali sudionici su nova i gladna generacija, novi evropski umjetnici kao “LAS BALKANIERAS” (HR/BIH/RUS), “SEROCEE” (UK), “GNUCCI BANANA” (S), “TOM HYPE” (A) ili RIGO (S) a i priznate kao navedeni “MILLION STYLEZ” (S), “RED FOX & MR. EASY” (JA) ili “JOEY FEVER” (S).

Album “Yu Go! Riddim” je danas dostupan digitalnim putem.

Pogledajte Video Medli od Riddim-a ovde.

Možete pogledati “Runnin’ Dis Town” od SANJIN & YOUTHMAN na “Yu Go! Riddim” ovde.

Titel: Yu Go! Riddim
Artist: Various
Format: Album (Digital)
Label: Germaica Digital
Producent: Emir “Youthman” Kobilic for Topp Ent./Germaica Digital
Musika: Emir “Youthman” Kobilic
Master: Tobi Fresh for dubplaterescue.com
Realise: 18.10. 2011
Distributor: mp3.soundquake.com

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

YU GO? WE GO! IT’S ALL ABOUT “BALKAN DANCEHALL”!!!

14.10. 2011

Coming Oct18 on GERMAICA DIGITAL: “YU GO! Riddim” feat. MILLION STYLEZ, LAS BALKANIERAS, JOEY FEVER, SANJIN & YOUTHMAN, RED FOX & MR. EASY, SEROCEE, GNUCCI BANANA, TOM HYPE and RIGO  (An EMIR “YOUTHMAN” KOBILIC Prod.). Provjeri video medley:

Različiti izvođači – Yu Go! Riddim Video Medley

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

I LOVE TO WEAR MY LEGGINS – NOVI SINGEL OD LAS BALKANIERAS

07.09. 2011

Las Balkanieras su se vratile s nastupa na festivalima u Sibiru, Hrvatskoj, Finskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji… Jesen se približuje i vrijeme je da sve cure vade svoje “Leggins” iz ormara. Naš “Trio Culinare” nudi “free download” ove najnovije pjesme. Stvar je suradjna s dugogodišnjom prijateljicom MELI WHARTON koja je u Njemačkoj poznata kao rapper ali ovog puta pokaziva svoje karibično porijeklo i stajl.

Poznato je da su Las Balkanieras internacijonalna afera i tako instrumental za “Leggins” dolazi od Litvanskih producenata OPHEX. Moglo bi se reći da je to Folkstep ali svakako je ova stvar perfektno opičen beat za odkačene cure!

“Leggins” je prvi “teaser” single za “YU GO”, internacijonalni debi album Las Balkanierasa koji će uskoro izaći na Net-u u Oktobru. E i tako se spremajte na nastavak BALKAN DANCEHALL ludila na GERMAICA DIGITAL !!!

Leggins – Las Balkanieras feat. Meli Wharton (Video)

Leggins – Las Balkanieras feat. Meli Wharton (Download)

Las Balkanieras na fejsbuku

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

ORIGINAL BALKAN DANCEHALL STVAR – DEBITANTSKI SINGEL SA SANJINOM & YOUTHMANOM

26.08. 2011

Najnovije signing muzičke izdavačke kuće GERMAICA su švedjani bosanskih korijena SANJIN & YOUTHMAN. Duo u čiju se muziku veliki broj ljudi širom cijelog svjeta zaljubio za rekordno kratko vrijeme su trenutno aktualni sa debitantskim singlom “Runnin’ Dis Town”.

Jedna polovina od ovog dua EMIR “YOUTHMAN” KOBILIĆ trenutno radi na produkciji digitalnog midtempo dancehallinstrumentala riddima (beat) “RUNNIN’ DIS TOWN” koji će uskoro biti objavljen kao novi riddim GERMAICE pod nazivom “YU GO!”. “YU GO!” Riddim je mix jedne balkanske pjesme iz 80ih pomješan sa modernim dancehall ritmom i uskoro će biti objavljen sa izvođačima Las Balkanieras, Million Stylez, Joey Fever, Serocee, Gnucci Banana, Red Fox & Mr. Easy, Tom Hype and Rigo.

Novi balkansko-švedski dancehall ambasadori SANJIN & YOUTHMAN su samo na početku jednog jedinstvenog sounda koji nazivaju Balkan Dancehall i koji, po svemu suđeći, očekuje svijetla buducnost!

Sanjin & Youthman “Runnin’ Dis Town” Video

Runnin’ Dis Town – Sanjin & Youthman (iTunes)

Sanjin & Youthman na fejsbuku

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

LAS BALKANIERAS – SENZACIONALNI TRIO PREDSTAVLJA PRVI ALBUM

01.07. 2010

BALKANIERA MEDITERANOVIĆ , DONNA BOSANČERA I MISS RUSSIA, članice tria Las Balkanieras, nisu dugo čekale na svoj album prvijenac. Nakon samo godinu rada otkako su se odlučile na zajednički projekt izašao je njihov debitantski album “Food Love Music”.
Njihovu glazbu teško je definirati jednom rječju jer se radi o spoju različitih stilova koje same opisuju kao turbo-trash-electro-folk-pop sa začinom reggae-a, ska i melosa. No, upravo ih ova različitost dovodi do tako potrebne originalnosti kojom su brzo osvojile simpatije publike. Veseli trio prvi put je nastupio na prošlogodišnjem Splitskom festivalu s pjesmom Ćiribirbela za koju su osvojile nagradu kao najbolje debitantice. Ove će godine nastupiti s pjesmom Marin i predstaviti svoj prvi album. Umjetničkim imenima Balkaniera Mediteranovich, Dona Bosanchera i Lidija Weinstein Miss Russia Las Balkanieras već su poznate u Njemačkoj gdje uglavnom nastupaju, ali nakon što publika čuje sve pjesme s albuma Food Love Music na, kako same kažu, hrvatsko-bosansko-ruskom-njemačkom te lošem engleskom, vjerujemo kako će poslovne ponude pljuštati sa svih strana. Njihov trenutačni singl Tuka obrada je Dinova hita Zašto praviš slona od mene i ženski je odgovor na nevjerne muškarce koji će vas dobro zabaviti.

Kupi Album

O izvođaču

Las Balkanieras na fejsbuku

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

8TH SEASPLASH WARM UP TOUR WITH THE QUEENS OF BALKAN DANCEHALL

01.03. 2010

LAS BALKANIERAS su tri mlade šinjorine, talentirano-motivirane u svakom muzičkom, kao i kuhinjskom pogledu i stilu. Uživaju u kuhanju, izmjeni recepata kao i u muzici, a prava delikatesa im je biti na bini, plesati, pjevati, skakati, zabavljati publiku na njihov “mediteran-balkanjero-đir”, sa dodatkom parodije i crnog humora.

Verzije pjesama postoje na četiri jezika: njemački, engleski, hrvatsko-dalmatinsko-bosanski, pa čak i ruski. Šta znači da se balkanjerosice dobro snalaze po mediteranskom-balkanskom terenu, kao i po “bilome svitu“. Njihov moto je: „sve se može globazirat, sve je import-export baza“. Svugdje se osjećaju kao kod kuće jer su “globalni import-export muzičari”…

Njihova muzika je jedna velika “bevanda”, tj. mix Turbo-Trash-Electro-Folk-Pop-a sa začinom reggae, ska i melosa, mada im ni moderniji ritmovi elektronske produkcije nisu strani. Radile su marljivo na svom prvom albumu, pripremale ga po najboljim receptima i začinima kao najsvečanije jelo, što je nedavno rezultiralo potpisivanjem ugovora sa CROATIA RECORDS, pa će uskoro biti serviran na velikom svečanom pladnju, za mediteransko-balkansko područje, i naravno za Europu. Prvi singl/spot “Moje plave oči” je nedavno objavljen, i kampanja je započela. Cure se također pojavljuju u programu nadolazećeg 8. Seasplash festivala (čet, 22.07. @ Mainsplash stage).

Producent njihove “opaljene mjuze” i prateći selektor na nastupima je PIONEAR – „Europe’s most prolific Dancehall producer“ (GERMAICA DIGITAL). Kao što ime kaže, pionir reggae scene u Njemačkoj. U ranim devedesetima osnivač prvog njemačkog Dancehall/Reggae labela, koji godinama surađuje sa značajnim imenima svjetske reggae scene.

We luv tu entertaijn YU!

Ned/Sun, 11.04.2010., KINO ŠIŠKA, LJUBLJANA/SLO
(Junior Kelly & Warrior King support)

Sri/Wed, 14.04.2010., SIRUP CLUB, ZAGREB/HR
+ Jin-San Selekta (Kingston Sound)

Čet/Thu, 15.04.2010., DFK KLUB, BANJA LUKA/BiH

Pet/Fri, 16.04.2010., KLUB PALACH, RIJEKA/HR
+ DJ Rotten + Jin-San Selekta (Kingston Sound)

Sub/Sat, 17.04., KLUB SATIR, ZADAR/HR

Las Balkanieras na fejsbuku

Seasplash

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

LAS BALKANIERAS PODPISUJU UGOVOR SA CROATIA RECORDS

01.02. 2010

GERMAICAs najmlađe otkriće, LAS BALKANIERAS, upravo su potpisale ugovor za njihov prvi album koji će izaći na ljeto 2010. To je dalamtinsko-bosanski-ruski trio, koji svojom orginalno miješavinom, muzičkom bevandom “Balkan Trash Popa”, kako ga cure rado nazivaju, nešto između Dancehalla-Reggae-Dubstepa ili Ska sa velikom porcijom Balkan sounda, okupiraju i bombadiraju, na pozitivan način, sve vrste bina bivše Juge, tj. Balkana kao u isto vrijeme i Evropu, na taj njihov parodičan humoristički način. Dobile su već sada ime, najorginalnijeg newcomer benda Hrvastke, jer su sa svojim prvim nastupom na Splitskom festivalu, neočekivano dobile nagradu za najbolje debitantice. Poslije toga su slijedili “Tribute to DINO DVORNIK“, a i ostali veći koncerti, na kojima su bili i više od 2000 ljudi…

Kao i manji klubski eventi, fešte, gage, jer LAS BALKANIERosicama nije vazno gdje se nastupa, glavno je da ih ljudi prihvaćaju takve kakve su i zabavljaju se njihovim neobičnim orginalnim nastupima i muzikom. Osim toga, kao i na Mediteranskom-Balkanu, cure su jako dobro prihvaćene i u bijelome svijetu, kako oni nazivaju Evropu. Za novu 2010 bile su gosti u Parizu, a u Austriji, Njemačkoj, su također česti gosti.

Za njihov prvi album su se njihov team GERMAICA BALKANs i DANIJELA DVORNIK, dogovorili za suradnju sa CROATIA RECORDS, bivši JUGOTON, jer su imali, po njihovom mišljenju, najvise kapaciteta za takav jedan projekt kao šta su LAS BALKANIERAS. JUGOTON je jedan od najstarijih i najvećih izdavačkih kuća bivše Jugoslavije.

MOJE PLAVE OčI, je prvi singel sa kojim ce izaći, već ovoga proljeća,a uz to postoje verzije na njemačkom kao i na pitčin-balkan-engleskom, kao i također tri verzije spota. Za promociju tog spota, organizirana je jedna mini- turneja, u četvrtom mijesecu, koja ce LBS `provozati` kroz Sloveniju, Hrvatsku kao Bosnu i Hercegovinu.

Postoji još jedna stvar, jedan argument, koji LAS BALKANIERAS veoma rado isitiču, a to je nada lokalnih izvođača scene u posao Balkanierosica jer su prvi bend kod CROATIA RECORDS kod kojeg su korjeni u balkanskom Reggae-Dancehall-u. Naravno da će ih se ovoga ljeta moći vidjeti i na Reggae “Seasplash” festivalu u Puli, najvećem Reggae Festivalu na Jadranu.

Las Balkanieras na fejsbuku

Moje plave oči video

Croatia Records

Seasplash

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

LAS BALKANIERAS – MAKING OF “KALINKA”

09.09. 2009

Naše poznate “Turbo-Trash-Pop” dame LAS BALKANIERAS, su ovoga ljeta na obali adrije snimili, kao i uvijek brzinom groma, njihov treći spot njihove Dubstep cover pijesme, “Kalinka”. I naravno kao i uvijek su se igrale elmentima balkanskog mediterana, samo ovoga puta na jedan malo drugačiji način, na jedan gusarsko-Elektro-Trash način. Priča grčkih mitologija o sirenama koje su pjesmom privlačile i mamile mornare a potom ih uništavale, isto tako je remixovan, dok je poanta ostala kao i uvijek stara, igra između muškarca i žene, igra LAS BALKANIERAS. Režiju spota je radio ANTE DEKOVIĆ ,koji inače radi u Hollywoodu specijalne efekte za veće filmske produkcije, te studenski filmski team iz Aachena.

Las Balkanieras na fejsbuku

***

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

***

NOVI GERMAICA SIGNING DOBIO NAGRADU ZA “NAJBOLJE DEBITANTE” NA SPLITSKOM FESTIVALU ’09

07.07. 2009

U svjetlu približavanja deseto-godišnjice GERMAICA krajem ove godine određeni krugovi se zatvaraju. 6tog Maja 1989 producenti od klasičnog GERMAICA riddima “Messer Banzani” rođaci TOM i PIONEAR osnovali su prvi istočno-njemački Ska i Reggae Band ikad-također zvan “Messer Banzani” a ime kao hommage Marcu Polu.

Ovaj poznati venecijanski svjetski putnik rođen je na danas hrvatskom otoku Korčuli kao i DONNA BOSANCHERA od LAS BALKANIERAS – ženski vocal Trio i GERMAICAN najnoviji signing. Danas, 20 godina kasnije, u Julu 2009 godine ona i druge članice benda BALKANIERA MEDITERANOVIĆ i Ms. RUSSIA osvojile su nagradu za “Najboljeg Debitanta” na jednom od značajnijih hrvatskih festivala “Splitski 09″ sa svojom interpretacijom od “Messer Banzani”- riddima “Ćiribiribella”! Grad festivala Split je udaljen od Korčule oko 50 milja…

Cure, koje trenutno žive u Düsseldorf/Njemačkoj uzrokovale su pomutnju donoseći dašak svježeg zraka u inače konzervativan festival. U njihovom nastupu sudjelovala je dječija plesna grupa “Sindbad” iz Šibenika, rodnog grada BALKANIERE MEDITERANOVIĆ i s time su uklopile svoje balkansko-slavenske korjene sa međunarodnom produkcijom i zvukom.

Reakcija media na dobitak nagrade na Splitskom Festivalu i na neočekivan ali uspješan nastup na memorialnom koncertu “Kontra Regula” za hrvatsku Funk legendu DINO DVORNIK bila je burna i pozitivna. Pjesma “Ćiribiribella” s festivala može se čuti na svim radio stanicama i postaje ljetni hit za LAS BALKANIERAS i nijhov debi…

Pjesma će uskoro biti izdana međunarodno, provjeravajte novosti!

Pogledajte performance

Provjerite artikel u SLOBODNOJ DALMACIJI

Las Balkanieras na fejsbuku